• E-learning E-learning
  • +48 12 307 04 16
  • Wybierz miasto: Kraków
1. Szkolenia okresowe - zapraszamy na naszą platformę e-learningową. Szczegóły na stronie online-center.pl lub w zakładce „Szkolenia e-learningowe”.
2. Podczas szkoleń rozszerzamy tematykę szkolenia o informacje dotyczące pracy zdalnej i nowelizacji Kodeksu pracy.

Praca w handlu – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

20.03.2019

Praca w handlu - Stres - BHP-CENTER

Praca sprzedawcy nie kojarzy się raczej z pracą łatwą i przyjemną – to wiele godzin spędzonych przy kasie, wykładanie towaru, styczność ze zdenerwowanymi klientami. Zawód ten wymaga od pracownika dużo cierpliwości. Jakie zagrożenia towarzyszą pracy w handlu?

Szczególnie wysoki ergonomiczny czynnik ryzyka

Prace, które przyczyniają się do powstania dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego, to między innymi:

  • podnoszenie produktów o dużej masie (na przykład zgrzewek napojów)
  • przyjmowanie pozycji kucznej lub klęczącej podczas wykładania towaru
  • pchanie wózków widłowych
  • siedzenie przez kilka godzin podczas kasowania produktów

Klienci a stres

Długie kolejki, podniesione głosy, widoczne zniecierpliwienie klientów – to wszystko podnosi poziom stresu w pracy. Do tego dochodzą pośpiech i poganianie, które nasilają się w tzw. gorących okresach – przed świętami i długimi weekendami.
W większych marketach do negatywnych czynników należy dodać hałas oraz czynniki biologiczne.

Praca w branży spożywczej wiąże się z narażeniem na zatrucia nieświeżą żywnością – warzywami, owocami, mięsem.

Nie wszyscy pracownicy z taką samą wiedzą na temat BHP

Należy pamiętać o tym, że w hipermarketach część załogi mogą stanowić pracownicy tymczasowi. W ich przypadku obowiązek szkoleń BHP zostaje dopełniony nie przez pracodawcę ze strony sklepu, bo to nie on bezpośrednio zatrudnia pracownika, lecz często spoczywa na barkach agencji pracy, a z tym w praktyce bywa różnie.

Oznacza to, że pracownicy tymczasowi mogą być zapoznani z zagrożeniami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w mniejszym stopniu, niż pracownicy zatrudnieni na stałe przez dany market.

Na co zwrócić uwagę przy dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego?

Przede wszystkim na intensywność i czas narażenia na trudne warunki pracy, takie jak chłód, hałas, drgania mechaniczne. Należy się również zastanowić, które czynności są powtarzalne i mogą przyczyniać się do chorób stawów. Nie każdy pracownik tak samo poradzi sobie z niesprzyjającymi warunkami pracy – zależy to więc od płci i wieku zatrudnionych osób. Należy również ocenić wydatek energetyczny pracowników, działające na nich obciążenia statyczne i dynamiczne.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć, czyli czynności profilaktyczne

Coraz więcej marketów inwestuje w nowoczesne rozwiązania, które stanowią duże ułatwienie dla pracowników. Są to na przykład: skanery niestacjonarne, dzięki którym kasjer nie musi podnosić ciężkich towarów, leczy może przyłożyć do nich czytnik, wózki akumulatorowe z podnośnikami oraz podesty do układania produktów. Rozwiązania te wymagają jednak sporych nakładów finansowych, decydują się więc na nie większe markety, a nie małe lokalne sklepy.

Firmy współpracujące

X