• E-learning E-learning
  • +48 12 307 04 16
  • Wybierz miasto: Kraków

Bezpieczne warunki pracy - napoje

16.08.2016

W dzisiejszym artykule z cyklu "BHP dla firm" zajmiemy się obowiązkami pracodawcy w czasie upałów. Jak większość z nas wie, istnieją takie sytuacje, w których pracodawca musi zapewnić dostęp do wody i innych napojów. Wbrew pozorom nie dotyczy to tylko okresu letniego i związanych z nim bardzo wysokich temperatur.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje swoim pracownikom, gdy pracują oni w warunkach uciążliwych. Napoje są wydawane bezpłatnie i w takiej ilości, w jakiej pracownik potrzebuje. Oczywiście chodzi o ilość płynów spożywanych podczas dnia pracy. Rodzaj napoju, a konkretnie jego temperaturę należy dostosować do warunków - np. ciepła herbata w zimie, woda mineralna w lecie. Więcej szczegółowych informacji na ten temat możemy znaleźć w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Napoje profilaktyczne należy udostępnić pracownikom, gdy pracują:

1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,

2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25 oC,

4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.

Te i inne obowiązki pracodawcy wynikające z przepisów BHP dla firm omawiamy podczas naszych cyklicznych kursów. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia dogodnego terminu szkolenia.

Bezpieczne warunki pracy – napoje
ocena: 5, głosy: 1

Podobne wpisy

Firmy współpracujące